joi, 18 mai 2023

Sfinții Împărați Constantin și Elena - sărbătoriți duminică 21 mai

 

Doi dintre cei mai iubiti sfinti de catre romani -aproape 1.850.000 de romani poarta numele Constantin si Elena sau derivate ale acestora.

 Marturie a acestei evlavii stau si numeroasele biserici parohiale si monahale, din tara si din strainatate, care si-au asezat viata duhovniceasca sub ocrotirea Sfintilor Imparati ai Ortodoxiei.

Unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din tara inchinate Sfintilor Imparati Constantin si Elena este Catedrala patriarhala din Bucuresti, ctitorie a voievodului Tarii Romanesti, Constantin Serban Basarab (1654-1658), care a fost sfintita in 1658 de patriarhul Macarie al Antiohiei si al Intregului Orient, impreuna cu mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti si cu episcopii de Ramnic si de Buzau. 

Sfantul lacas a fost de fapt forma pe care a imbracat-o evlavia domnitorului si a credinciosilor din orasul lui Bucur fata de cei doi sfinti care au marcat profund istoria crestinismului. 

De la ridicarea ei si pana astazi, biserica respira duhul acestei evlavii, care se face auzit prin neincetatul murmur de rugaciune ce se inalta in taina catre Sfintii Imparati.

 Bucuria credinciosilor a fost incununata in urma cu noua ani, cand vechea biserica domneasca, devenita intre timp Catedrala mitropolitana si mai apoi Catedrala patriarhala, a devenit baldachinul moastelor sfintilor protectori. 

In anul 2002, la sarbatoarea hramului catedralei, o delegatie a Bisericii Ortodoxe din Cipru a daruit vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arapasu o racla cu particele din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aduse de la Manastirea Kykkos, impreuna cu o copie dupa icoana Maicii Domnului pictata de Sfantul Evanghelist Luca, care se pastreaza in manastirea cipriota.

Dupa aducerea moastelor, cultul Sfintilor Imparati Constantin si Elena a inflorit la Catedrala patriarhala. In fiecare an, in ziua praznuirii lor, racla cu sfintele moaste este scoasa in procesiune si asezata spre inchinarea credinciosilor, alaturi de racla cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor.

crestinortodox.ro

Tei spre Colentina - Mănăstirea Plumbuita

 










Pe cărarea din spatele Bisericii Teiul Doamnei Ghika spre izvor... Și Mănăstirea Plumbuita pentru slujba de dimineață

duminică, 14 mai 2023

Parcul Cișmigiu - mai 2023

 

 Duminică plăcută🌞🌞🌞 #sunday #moodrelax #instamood #startofday #sun #park #healthylife #greatspirit #cismigiugardens #bucharest #may

sâmbătă, 13 mai 2023

Noaptea muzeelor - 13 mai 2023

 





Muzeul de artă Vasile Grigore - pictor și colecționar 

Parcul Crângași - Sectorul 6//aprilie 2023

 





Liliacul din Parcul Crângași - 🌷Lalelele ne încântă privirea... Iar liliacul🙂ce miros:::::🙊🙊💜

#bucuresti #primaria6 #parculcrangasi #locuriplacute #capitala #hartaliliacului #2023

#liliac #lalele #aprilie #frumuseti

vineri, 5 mai 2023

Doamna Oltea și vedere de business

 


Barbu Văcărescu. Sediul Euro Tower👉 #apanova #frufru #whirlpool #avon #nobeltechnologies #bussines #barbuvacarescu #view #bucharest #cladiri #birouri #highlife


Competiție frumoasă între sectoare

 


Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6💚 - "Oraș parc"👉are dreptate🙂

 


Arborii plantați în anii '70-'80, după ce au fost construite cartierele noastre au ajuns la maturitate. 

Ar fi păcat să nu profităm de acest fapt: orașul ca un parc. 

Recomand să vizualizați fiecare fotografie în parte. La acest standard vom aduce tot Sectorul 6.  Este mult mai bine fără mașini pe trotuare.  

Și noi am plantat în acești doi ani cca. 7000 (!!!) de arbori. Pentru generațiile viitoare.  Și toți au prins!!!

Pentru Sectorul 6. #westsideisthebestside



Blocuri curate, îngrijite - cetățeni responsabili


Parcul Moghioroș/Drumul Taberei


Parcul Ponton Floreasca

 


Arena Națională

 


Vedere de seară

Dulce vișiniu 😛

 


View - restaurant cu specific arăbesc

 


Glasul roților de tren

 

Gara de Nord